donderdag 2 mei 2013

Social bookmarking en Delicious #10

Social bookmarking en Delicious, twee termen die mij persoonlijk niet veel zeggen als ik ze zo lees. Wanneer ik de uitleg er van lees dan zie dat ik er eigenlijk al gebruik van maak, maar wat zeggen deze woorden nou precies?

Social bookmarking
Delicious is een voorbeeld van social bookmarking, social bookmarking is de vernieuwde/ verbeterde versie van de ongeordende bladwijzers. Wanneer je de social bookmarking gebruikt kun je websites via Delicious websites online opslaan en tags geven zodat het gestructureerd en geordend is. Ook kun je deze websites met vrienden delen. 

Eigen ervaring
Om zelf uit ervaring te kunnen spreken heb ik deze tool geprobeerd. Ik ben zelf niet echt een type die gebruik maakt van bladwijzers etc en ik zie dan ook het nut voor mijzelf er niet van. Maar als ik mijn moeder bekijk, zij gebruikt vaak bladwijzers om websites te onthouden/ terug te kunnen vinden. Misschien is dit wel een hele goede tool voor haar.

Ontdekkingsopdrachten
Zoals hierboven al genoemd, gebruikt mijn moeder wel bladwijzers. Ik heb dan ook ipv voor mijzelf een account voor mijn moeder aangemaakt. Ik vond het op zich wel een handige tool en zou er misschien in de toekomst wel eens gebruik van gaan maken. 

Ik heb eerst de websites voor mijn moeder toegevoegd en met logische tags voor haar. Op deze manier kan zij snel een website terug vinden.

Heb jij al ervaring met Social bookmarking? Laat je bevindingen achter! 

-X-

#9 De denker

Na inmiddels 8dingen gedaan en ontdekt te hebben wordt het tijd om dit even op een rijtje te zetten.
Om alles weer even op te frissen zal ik aan de hand van de volgende vragen:

Weblog inzetten, intern/extern?
Een weblog zou ik inzetten om mensen te informeren over een onderwerp waar ik veel van weet, bij een lange reis of een ontdekkingstocht naar iets waar je men van op de hoogte wil houden. Zo'n weblog zou naar mijn mening zowel goed kunnen werken intern als extern. 

RSS & dienstverlening verbeteren
Door het gebruik van RSS kan je de dienstverlening verbeteren doordat je via RSS beter op de hoogte kan blijven en sneller nieuwe ontwikkelingen weet. Op deze manier kun je bijv. klanten sneller en beter helpen met de nieuwste informatie.

Online beeld bewerkingsprogramma’s
De online bewerkingsprogramma's kende ik nog niet, echter na wat onderzoek ben ik er wel achter gekomen dat er wel leuke dingen mee gedaan kunnen worden. Wel heb ik geconcludeerd dat de "photoshop-programma's" die ik al gebruik prettiger werken, echter zou dit kunnen komen doordat ik hier al bekend mee ben.

Nut voor de bibliotheek
Ik denk dat web 2.0 en Social Media voor bibliotheken van groot belang kunnen zijn. Op deze manier gaan ze mee met de tijd en kan het aantrekkelijker worden gemaakt voor jongeren die bibliotheken vaak stoffig en saai vinden.

Nu ik op ontdekkingstocht ben gegaan naar het web 2.0 en Social Media vallen mij steeds meer dingen op en wordt ik steeds nieuwsgieriger naar de dingen die nog volgen. 

Het schrijven van een blog vond ik altijd al erg leuk maar een goed onderwerp ontbrak, ik schrijf dan nu ook steeds met veel plezier een nieuwe blog om jullie weer op de hoogte te brengen! 

-X- 

woensdag 1 mei 2013

#8.. Online foto's bewerken

Leuk! Foto's bewerken, iedereen kent het wel. Tegenwoordig worden veel foto's bewerkt, maar dit gebeurd meestal met hele dure programma's. Dat hoeft vanaf nu niet meer!! Je kan ook online je foto's bewerken. Hier onder heb ik een paar website geplaatst waar het mogelijk is om online je foto's te bewerken. 

De Generator Blog.
FD’s Flickr Toys. 
Imagegenerator. 
Web 2.0 badges.

Mijn ervaringen!
Zelf heb ik al wat ervaring met het bewerken van foto's maar ik doe/ deed dit altijd via adobe photoshop of een gratis programma zoals Picassa.

Twee programma's die jij waarschijnlijk ook wel kent! 

Volgens mij hebben inmiddels al heel veel mensen wel iets gedaan met foto bewerking. Vaak zie je meisjes van 12 t/m 16 fanatiek foto's bewerken van zichzelf voor hyves,facebook, twitter of myspace! 

Opdracht #8!
Ik heb Imagegenerator gebruikt bij de bewerking van mijn foto's! Het is eerst even puzzelen maar dan lukt het wel, toch vind ik het niet echt prettig werken. Mijn voorkeur gaat toch uit naar de programma's die ik al gebruik. 



Heb jij ook leuke foto's van jezelf bewerkt met 1 van deze website? Deel ze met me en laat ze achter in een reactie! 

-x-

Op zoek naar Flickr! #6 & #7

In de Nederlandse volksmond bevat het woord een totaal andere betekenis, Flickr.. echter gaat dit over een website waar men foto's kan opslaan en publiceren. Op deze manier hoef je nooit meer bang te zijn voor het vergaan van foto's tijdens een brand of dat foto's verloren gaan tijdens het crashen van de PC.

De foto's kunnen zowel voor privé gebruik als voor publiek ingesteld worden, op deze manier kan men snel laten zien waar hij/zij zich momenteel bevindt of gewoon voor de leuk foto's delen.

Het is ten alle tijden een goede back-up voor je foto's!



Mijn ervaringen
Voordat ik begon met de 23dingen, had ik al vaak van flickr gehoord. Het stond zelfs op mijn telefoon, echter had ik er nog nooit gebruik van gemaakt. Dit komt waarschijnlijk ook omdat gebruik maak van andere websites om mijn foto's te bewaren.

Mijn foto's die ik maak met de mobiel worden tegenwoordig gelijk in mijn dropbox gezet. 
Het verschil met flickr is volgens mij dat je in dropbox je foto's niet kan publiceren, echter is dit voor mij ook niet echt van belang. De foto's die ik publiceren wil laatst ik meestal via facebook of twitter. 


Ontdekkingsopdrachten
Bij de opdracht van #6 heb ik gekozen voor deel a, deze foto heb ik weten te voegen doormiddel van de HTML-code en ik heb er vervolgens een onderschrift onder weten te zetten.

Aan de hand van het instructie-filmpje ging het super makkelijk.

bibliotheek
Foto is gemaakt door: Mielslife.

Opdracht van #7, hier ben ik gaan ontdekken welke mashups ( een toepassing waar gegevens van een website gebruikt worden op een andere website.) 
Ik heb de volgende mashups bekeken: 
Met al deze mashups kun je op verschillende manieren gepubliceerde foto's vinden, zoals bijvoorbeeld: 

Wet pink
Gevonden op Flickr Color Picker.
 


















Zo, dit waren mijn ervaringen die ik al met Flickr had en de nieuwe kennis die ik heb opgedaan. 
Zijn jullie al thuis met Flickr en de mashups? Laat dan jullie bevindingen weten!

-X-