woensdag 26 juni 2013

Leermodel van Kolb!


“Leermodel van Kolb”

De meningen zijn nogal divers als het gaat over de wijze van leren. Leren kan worden omschreven als een ontwikkeling waarbij het aangeboren gedrag langzaam aan veranderd. Deze ontwikkelingen kunnen worden opgedeeld in verschillende fasen zoals;
- Verzamelen van informatie;
- Toetsen van de informatie;
- Bezinning van informatie;
Ieder mens heeft een eigen leerstijl, dit betekend dat iedereen een eigen manier van leren heeft en de manier waarop hier mee omgegaan wordt. (Kolb)
Er zijn verschillende theorieën die gaan over de manier van leren, in dit artikel wordt de theorie van David Kolb belicht.  De leercirkel van David Kolb was één van de eerste theorieën over leerstijlen, maar ook één van de meest gebruikte.
David Kolb was een psycholoog, gespecialiseerd op leergedrag van de mens maar hij was ook pedagoog. Kolb werd in 1939 geboren in de Verenigde Staten, in 1976 deelt Kolb zijn gedachten over leren in een artikel “ Management and learning process”. (Kolb D. , 2013)
Kolb was van mening dat efficiënt leren kan leiden tot een gedragverandering, als resultaat daarvan zullen alle vierde punten uit de leercirkel van Kolb op elkaar inhaken.
In het proces gaat het dan niet om de opbouw van de leerstof maar om de leeractiviteiten. (Kolb D. , 2013)
Kolb verdeeld zijn leercirkel in vier verschillende fasen:
- Concreet ervaren (feeling)
- Waarnemen en overdenken ( watching)
- Abstracte begripsvorming ( thinking)
- Actief experimenteren ( doing)
(Kolb)
De vier fasen volgen elkaar op in een chronologische volgorde, Kolb stelde het als volgt; wanneer er iets gebeurt dan “ervaar”  ( fase 1) je dat, na de “waarneming “van de gebeurtenis wordt daar vaak nog “over na gedacht” ( fase2 & 3).  Achteraf  kan er bedacht worden hoe je een volgende keer op zou reageren. Bij deze volgende keer kunnen de ervaringen en bevindingen in werking worden gebracht, “experimenteren”
( fase 4). (Kolb)


Figuur 1. (Kolb)

Leercirkel van David Kolb.
Naast deze vier fasen heeft Kolb ook vier verschillende type mensen daarbij geassocieerd;
- Doener;
- Dromer;
- Denker;
- Beslisser;
(Weijers, Leerstijlen)
De type mensen worden gevormd door een combinatie van twee verschillende fasen, bijvoorbeeld de doener wordt gevormd door de fasen Toepassen en ervaring.(Weijers, Leerstijlen)
Elk type mens heeft zo zijn eigen specialiteiten en kwaliteiten daarin, zoals;
Een doener vindt het leuk om dingen te proberen, experimenteren maar ook om problemen proberen op te lossen. Een doener kan zich goed aanpassen in nieuw situaties. Soms kan dit type drammerig overkomen wanneer ze iets willen. (Weijers, Leerstijlen)
Een dromer kan soms wat traag overkomen, ze bekijken eerst hoe anderen iets doen en denkt zelf eer goed na voordat ze iets uitvoeren. Dromers zien vaak vele mogelijkheden voor probleemoplossingen, dit komt doordat ze vanuit verschillende perspectieven kijken. Dit vertraagd het proces.(Weijers, Leerstijlen)
Een denker kan goed logisch denken en redeneren. Een denker leert het liefst vanuit boeken en ontdekt graag algemene dingen. Deze mensen vinden logische ideeën belangrijker dan de uitvoerbaarheid ervan.(Weijers, Leerstijlen)
De beslisser plant dingen in en voert ze vervolgens uit.  Een beslisser is vaak niet geïnteresseerd in welke theorieën daar bij komen kijken. Deze mensen komen vaak goed naar voren in conventionele intelligentietesten, ze richten zich verder liever op technische problemen dan op mensen.(Weijers, Leerstijlen)


Figuur 2.
Doener, Dromer, Beslisser en Denker(Leerstijlentest)



Leercirkel & kennisdelingstools
De leercirkel kan ook worden toegepast op kennisdelingstools, bij kennisdeling kan er ook een leermoment plaatsvinden. Ongeacht welke tool er van toepassing is begint de leercirkel altijd bij “Concreet ervaren”, zonder de tool te ervaren kan er nog niks gezegd worden over de tool en de kennisdeling.
Na het ervaren van de tool wordt de werking en het nut ervan door de persoon overdacht. Vervolgens gaat de persoon experimenteren met de tool en zal zijn/haar ervaringen delen met anderen, waardoor de cirkel weer opnieuw kan beginnen.







Bronnen:
Kolb. (n.d.). Kolb. Retrieved 05 30, 2013, from Thesis: http://www.thesis.nl/thesis15/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=4&Itemid=4

Kolb, D. (2013, 05 07). David Kolb. Retrieved 05 30, 2013, from wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/David_Kolb

Leerstijlentest. (n.d.). Leerstijlenstest: ben jij een bezinner, dromer, doener of denker? Retrieved 05 30, 2013, from ilifehack: http://www.ilifehack.nl/leerstijlentest/

Weijers, E. (n.d.). Leerstijlen. Retrieved 05 30, 2013, from Carrieretijger: http://www.carrieretijger.nl/functioneren/ontwikkelen/leerstijlen


zaterdag 22 juni 2013

# 14,15,16 & 17

Ik ben maar even aankoppelen van dingen.
Al deze dingen ken ik namelijk al, ik heb hier eigenlijk weekelijks mee te maken op mijn werk in de Telecom.

Alle filmpjes heb ik wel bekeken maar verder voegen deze dingen niks voor mij toe.

#13, Online kantoortoepassingen en andere tools


Online kantoortoepassingen en andere tools


Niets meer en minder dan werken in/ met de clouds.
Iets waar ik mensen op mijn werk veel mee help, het bekijken van de filmpjes heeft mij niet echt iets nieuws verteld. 

Wel vind ik het leuk om de filmpjes te bekijken! 

#11 Wiki's & #12 Microbloggen

Wiki's,, tja wat zullen we er over zeggen.
Het is een onderwerp waar ik al heel lang mee bekend ben dus heb daar niet echt verder naar gekeken.
Eigenlijk gelijk aan het microbloggen.

Het zijn beide onderwerpen waar ik al ervaring mee heb, om deze reden heb ik hier niks mee gedaan.

Op naar DING 13!